Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama
Založte webové stránky zdarma - eStránky.cz
 


Tučňáci v Zoo Praha

10. 4. 2007

Tučňák Humboldtův

(Spheniscus humboldti)

A - Humbolt´s penguin
N - Humboltpenguin

Třída: ptáci, Řád: tučňáci, Čeleď: tučňákovití

Zeměpisné rozšíření: západní pobřeží Jižní Ameriky od Peru po Chile
  

Biotop: skalnaté pobřeží, volné moře
  
Potrava: Mořské ryby, které chytá do zobáku s ostrými okraji.
  
Rozměry: hmotnost 1,5-2,5 kg, délka těla 65-70 cm
Rozmnožování: Samice snáší 2 vejce, v sezení se střídá se samcem. Hnízdo má podobu nory nebo skuliny. Mládě váží po vylíhnutí 85-95 dkg a má šedý prachový šat. Rodiče ho krmí natrávenými rybami.
Věk: v chovech až kolem 20 let
Zajímavosti: Patří k nejteplomilnějším tučňákům. Jako všichni příslušníci řádu není schopen létat a vzhledem k nohám posunutým na konec těla se po souši pohybuje neobratně. Ve vodě plave pomocí veslovitých křídel, kormidluje nohama. Dosahuje rychlosti až 35 km/h a působí nesmírně elegantně. Krátké husté peří je nesmáčivé. Tučňáci žijí v koloniích tvořených trvalými páry a nedospělými jedinci. Poznáte je podle toho, že nemají plné kontrastní vybarvení. Typickým hlasovým projevem je pronikavé troubení.
Kde ho najdete: V pavilonu tučňáků u východu ze zoo v dolní části areálu. (Zoo Praha)

 

Náhledy fotografií ze složky obrázky Penguinů