Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tučňák žlutooký (Megadyptes antipodes Hombr. et Jacq. 1841)

Měří do 80 cm a váží kolem 6 kg. Obývá vody kolem Nového Zélandu, ale v době mimohnízdní se objevuje i na pobřeží jižní Afriky u Kapska. Hnízdí na jižním pobřeží Jižního Zélandu a na ostrovech Stewartových, Auklandských a Campbellových. Většinou se zdržuje v místě hnízdění po celý rok. Na hnízdění vyhledává skalnatá místa, ale spokojí se i s písčitými a mnohdy se usazuje na příkrých svazích. Hnízdo si buduje mezi křovinami i mezi stromy na pokraji lesíků, ovšem vždy blízko pobřeží. Často si najde místo i mezi velkými balvany, pod kusem klády, pod padlým kmenem nebo v podobném úkrytu. Vlastní hnízdo si vystele jen řídce několika stébly suché trávy, klacíky nebo listy. Samička snáší dvě bělavá vajíčka v rozmezí čtyř dnů. V sezení se střídají oba partneři, ale samice obyčejně sedí častěji. Mláďata se líhnou za 40 až 50 dní a jsou obrostlá hustým prachovým peřím. Rodiče jim přinášejí do hnízda potravu z blízkého moře, bývají to většinou drobné rybky. Mláďata zůstávají v hnízdě poměrně dlouho, sto až sto patnáct dnů. Teprve potom jsou dorostlá a schopna samostatného života.Hnízdní doba probíhá od září do prosince. Podobně jako některé jiné druhy tučňáků má i tučňák žlutooký velmi nápadný, daleko slyšitelný hlas, který zní jako trubka. Patří k druhům méně známým.
 

Náhledy fotografií ze složky Tučňáci

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář