Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tučňák chocholatý (Eudyptes schlegeli Gray 1845)

Dosahuje velikosti kolem 70 cm a váhy 5,5 kg. Je rozšířen v oceánech jižně od Nového Zélandu, jen vzácně se objeví až u Tasmánie. Jeho hnízdiště se nalézá především na ostrově Macquariově a jen vyjímečně se menší kolonie usadí na některých menších ostrůvcích v okolí. Ptáci se na ostrov vracejí koncem dubna a zdržují se tam do září. Na ostrově vytvoří obrovskou kolonii. Jednotlivé páry si budují hnízdo z malých kaménků nebo také z kostí uhynulých tučňáků. Hnízda jsou velmi blízko sebe. Samice snáší jen jedno vejce, které má namodralou barvu. Oba partneři se střídají v sezení na vejcích a společně se také starají o výživu mláděte, kterému přinášejí především ryby. Mládě krmí až do stáří tří měsíců, kdy se stává samostatným a může již odejít na moře. Když tučňáci opouštějí ostrov, je to pozoruhodné hemžení, protože se současně dává do pohybu asi milión ptáků. Největším nepřítelem tohoto druhu je chaluha jižní, rackům příbuzný pták, který rovněž hnízdí na tomto ostrově a svá mláďata vykrmuje malými mláďaty tučňáků. S oblibou jim také vybírá vejce a živí se jimi. Dříve pronásledovali tučňáky chocholaté i lidé. Hlavně koncem minulého a začátkem tohoto století pobíjeli zde ptáky ve velkém a jen za jedinou sezónu ulovili na 150 tisíc ptáků. Mimo dobu hnízdění se tučňáci zdržují na širém moři a podnikají daleké cesty.
 

Náhledy fotografií ze složky Tučňáci