Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama
Založte webové stránky zdarma - eStránky.cz
 


Tučňák oslí

24. 4. 2007

Tučňák oslí

Tučňák oslí
Stupeň ohrožení: Nižší riziko
Tučňák oslí
Tučňák oslí
Taxonomické zařazení
Říše:živočichové (Animalia)
Kmen:strunatci (Chordata)
Podkmen:obratlovci (Vertebrata)
Třída:ptáci (Aves)
Podtřída:letci (Neognathae)
Řád:tučňáci (Sphenisciformes)
Čeleď:tučňákovití (Spheniscidae)
Rod:Tučňák (Pygoscelis)
Druh:Tučňák oslí (P. papua)
Binomické jméno
Pygoscelis papua
Forster, 1781
Poddruhy
  • P. p. papua
  • P. p. ellsworthii

Tučňák oslí (Pygoscelis papua) se vyskytuje kolem jižního polárního kruhu a je asi tím nejrychlejším tučňákem vůbec. Hnízdí na jižních arktických ostrovech, Kerguelenech, Malvínech a Grahamských ostrovech. V době kdy nehnízdí se vyskytuje až u Nového Zélandu a Tasmánie. Převážnou část času tráví ve vodě. Samička snáší 2 vejce, na kterých se střídají oba rodiče, po asi 37 dnech se vylíhnou mláďata, které první měsíc drží rodiče v teple. Jejich (tučňáků obecně) přirozeným predátorem je tuleň leopardí. Svůj název mají podle silného a slyšitelného hlasu, který připomíná oslí hýkání.

Zajímavosti

Tento druh tučňáka se anglicky překládá jako Gentoo Penguin a tak se jmenuje i jedna GNU/Linuxová distribuce.

 

Náhledy fotografií ze složky Všechny druhy tučňáků

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář