Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama
Založte webové stránky zdarma - eStránky.cz
 


Tučňák nejmenší

22. 5. 2007

Tučňák nejmenší

Tučňák nejmenší (Eudyptula minor) je nejmenší druh tučňáka, který se vyskytuje při pobřeží Nového Zélandu, Austrálie, Tasmánie a několika menších ostrovů v této oblasti. V uvedených místech má také několik různých jmen v angličtině. V Austrálii jej nazývají Fairy Penguin, což lze přeložit jako piditučňák, nebo tučňák skřítek, na Novém Zélandě mu říkají Little Blue Penguins (malý modrý tučňák), Maorové jej zase přezdívají Kororā. Jsou známa i jména ze zdrojů v Chile, jako Pingüino pequeño a Pingüino azul. Populace tohoto druhu tučňáků nebyla v Chile doposud zpozorována, ale existuje domněnka, že jistý počet jedinců se může nalézat v Patagónii. Celková populace se odhaduje na cca 500 000 jedinců [1]. Přibližně 57% populace tvoří nedospělí jedinci.

 Popis

Dospělí jedinci dorůstají do velikosti kolem 30 centimetrů (někdy až 40 cm) a váhy kolem jednoho kilogramu. Tito ptáci vytváří společně, stejně jako ostatní druhy tučňáků, kolonie, v kterých kladou samičky vajíčka, z nichž se rodí mláďata. O potravu se starají oba rodiče a skládá se hlavně z ryb a drobných mořských živočichů. Průměrná délka života je u tučňáků nejmenších 6,5 roku, ale byl zaznamenán i případ jedince žijícího 20 let, na základě zkoumání ploutve uhynulého kusu.

 

Náhledy fotografií ze složky Tučňáci

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Panda

(Panda, 15. 11. 2007 14:39)

Kde je foto?????