Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama
Založte webové stránky zdarma - eStránky.cz
 


Tučňák kroužkový

15. 5. 2007

Tučňák kroužkový (Pygoscelis adeliae)

Tučňák kroužkový je nejběžnějším ptákem Antarktidy. Dosahuje výšky kolem 70 cm a váhy až 6 kg. Hnízdí na pobřeží Antarktidy, ale i na Jižních Shetlandech a Jižních Orknejích. Každoročně překonávají až 80 kilometrové vzdálenosti přes ledová pole a putují na svá hnízdiště, kde ve velkých koloniích hnízdí až 700 000 tučňáků. Tučňák kroužkový získává veškerou potravu z moře. Hlavní část jeho potravy tvoří kril, ale kromě toho se živí i sépiemi, různými dalšími druhy měkkýšů a loví také malé ryby. Díky celé řadě zvláštních přizpůsobení je schopen potravu optimálně zužitkovat. Jeho denní dávka obnáší přibližně dva kilogramy potravy. Při plavání ve vodě dosahuje s pomocí křídel rychlosti přes dvacet kilometrů za hodinu. Velké nohy s plovacími blánami slouží jako kormidlo a pomáhají tučňákovi při lovu udržovat směr. Tito ptáci vytvářejí trvalý partnerský svazek a také se každým rokem vracejí na stejné hnízdní místo. Cestování přes led a sníh na vzdálená hnízdiště vyprovokuje u tučňáků vždy určitá výška v postavení slunce. Pokud se putující tučňáci unaví chůzí, kloužou se dál na hladkém ledě po břiše a odstrkují se křídly. Během dlouhého putování na hnízdiště., přípravy hnízda a počáteční fáze hnízdění nepřijímají tučňáci téměř žádnou potravu a tento půst trvá až šest týdnů. Během této doby ztratí až 2,5 kg, což odpovídá polovině jejich tělesné hmotnosti. Samice snese dvě vejce. Při jejich zahřívání a později i při krmení čerstvě vylíhnutých potomků se pravidelně střídají oba rodiče. Přibližně po čtyřech týdnech se pak mláďata v době, kdy se rodiče vydávají na lov, shromáždí do jakýchsi "dětských jeslí", což bývá skupina okolo 200 mláďat. Taková velikost skupiny svým členům zajišťuje poměrně slušnou ochranu před útoky predátorů, např. chaluhy velké.
 

Náhledy fotografií ze složky Tučňáci

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář