Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama
Založte webové stránky zdarma - eStránky.cz
 


Tučňák císařský

24. 4. 2007

Tučňák císařský

Tučňák císařský (Aptenodytes forsteri) je největší známý druh tučňáka, který může dosahovat velikosti až 100 až 115 centimetrů (samci) a 100 až 110 centimetrů (samice) a hmotnosti kolem 50 kg.

 Areál rozšíření

Tučňák císařský žije na pobřeží Antarktidy

Tučňák císařský je nejen největším, ale také i nejodolnějším mořským ptákem. Žije na ledových polích Antarktidy a bez problémů snáší třicetistupňové mrazy i ledové vichřice. Tučňák císařský je nejen největším, ale také i nejodolnějším mořským ptákem. Žije na ledových polích Antarktidy a bez problémů snáší třicetistupňové mrazy i ledové vichřice. Tučňák císařský je nejjižněji hnízdícím ptákem světa. Jen vzácně se vyskytuje za hranicemi jižního polárního kruhu.

 způsob života

Tučňák císařský je společenský druh, který žije v koloniích čítajících 500 – 20 000 párů.

 zvláštní přizpůsobivost

Tučňák císařský má několik fyziologických vlastností, které mu umožňují přežít i v extrémních mrazech. Tučňák má velmi husté peří – z jednoho centimetru čtverečního vyrůstá až dvanáct per. Jsou krátká a tuhá a navzájem se těsně překrývají. Nejvíc přispívá k tělesné izolaci krátké prachové peří. Vrstva podkožního tuku představuje účinnou izolaci a zároveň zásobu energie. Mají vyvinuté zvláštní ústrojí v dýchacích cestách, které minimalizuje ztráty tepla způsobené dýcháním. Křídla a nohy jsou prokrveny tak, aby průtok krve v nich byl co nejpomalejší.

 potrava

Tučňáci loví ryby, sépie a korýše. Pod vodou nejsou příliš rychlí, dosahují rychlosti šest až osm kilometrů za hodinu.

 nepřátelé

Mezi největší nepřátele tučňáků patří burňák. Burňáci mají na svědomí až třetinu ztrát mláďat tučňáků. Další velký nepřítel je tuleň leopardí. 

 rozmnožování

Námluvy tučňáků císařských začínají v březnu a v období od května do července, v temné antarktické zimě, snáší samice jediné vejce, které váží přibližně 450 gramů. Hnízda si tučňáci nestavějí, protože nemají z čeho. Aby uchránili vejce před promrznutím, pokládají si je ne nohy a překrývají zvláštním záhybem kůže z břicha. Každému předání vejce mezi rodiči předchází složitý rituál, při kterém oba tučňáci stojí proti sobě se zobáky vztyčenými vzhůru a křičí. Asi po dvou týdnech samice svěří vejce samci a vydá se na cestu k moři. Samec zahřívá vejce ještě dalších 40 až 50 dní. Všichni starostliví otcové se tisknou těsně k sobě, aby se alespoň trochu zahřáli. Krátce před vylíhnutím mláděte se samice vrací zpět.

 věk

Tučňáci se dožívají průměrného věku 20-30 let.

 ochrana

Tučňák císařský má jen málo nepřátel, neboť se vyskytuje v oblastech, kde jen málokterá zvířata dokáží přežít. Populaci tvoří přibližně 150 000 párů, ale jejich existenci ohrožuje znečištění polárních moří.

 zajímavosti

Tučňák císařský se dokáže potopit až do hloubky 265 metrů a pod vodou vydrží téměř 18 minut, což je nejlepší výkon ze všech ptáků. Během období rozmnožování přijímají samci potravu jen velmi málo nebo vůbec ne. Od března do července tak musejí vydržet půst trvající 110 až 115 dní.

Tučňák císařský je velmi zdatný cestovatel. Některé kolonie jsou vzdáleny až 300 kilometrů od pevniny.

Narozdíl od létavých ptáků nemá tučňák císařský lehké, vzduchem vyplněné kosti. Proto se nemusí tolik namáhat, aby zůstal pod vodou.

Mimo vodu působí tučňák císařský velmi nemotorně. Avšak na hladkých zledovatělých plochách se umí klouzat po břiše s překvapující lehkostí.


Tučnák pochází ze stejného předka jako Bouřňák

 

Náhledy fotografií ze složky Všechny druhy tučňáků

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

úkol

(tereza, 29. 1. 2012 12:10)

Tohle je krásná stránka dělala jsem podle ní domácí úkol- popis tučňáka.

nádhera

(adéla, 23. 1. 2012 10:24)

tito zajímavosti se mi moc líbí je to vše tak přehledné a uspořádané
akorát tam sem nenašla počet vaject,ale už sem to našla pa pa