Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama
Založte webové stránky zdarma - eStránky.cz
 


O tučňácích

24. 4. 2007

O tučňácích

Tyto informace jsou okouknuté z webových stránek www.penguin.cz

  • Tučňáci jsou primitivní skupina ptáků, specializovanaá na život ve vodě.
  • Jejich proudnicové tělo je dokonale přizpůsobeno pohybu pod hladinou. Vědci tvrdí, že tučňák neplave, ale pod vodou létá. Koeficient odporu jejich těla činí 0,03, což je desetkrát méně, než dosahují moderní ponorky. Plave rychlostí 30 km/h, tedy více než čtyřikrát rychleji než olympijští rekordmani. Dokáže z vody vyskočit až na 2 metry vysoký břeh. Energetická spotřeba je přitom poměrně nízká - na ulovený kilogram krilu uplave tučňák 100km.
  • Na sněhu a ledu dokáže tučňák vyvinout v krajní situaci rychlost až 60km/h. Dosáhne toho klouzáním po břiše, za mohutného odrážením se jeho silnými křídly.
  • Známe 18 druhů, ti nejmenší jsou vysocí jen 40 cm a ti nejstatnější kolem 120 cm.
  • Na břeh se vydávají jen při rozmnožování.
  • Některé druhy žijí v párech po celý život, jiné jen během hnízdění.
  • Mají rafinované zbarvení: tmavá svrchní část těla je při pohledu shora činní nepostřehnutelnými a právě tak jako světlé břicho v opačném směru.
  • Opeření jim skýtá dokonalou tepelnou ochranu. Na jednom cm2 pokožky vyrůstá až 12 peříček, dlouhých asi 3 cm a naskládaných na sebe tak hustě, že jsou jedinečnou tepelnou izolací. Proto se jim při sněhových bouřích na hlavě a na zádech tvoří netající sněhový pokryv, který je chrání.
  • Peří si pravidelně promašťují, aby jím neprotékala voda.
  • Ve slané vodě s teplotou pod bodem mrazu je chrání i tlustá vrstva podkožního tuku. Potíže mohou nastat, když pták zhltá velké množství studené potravy o teplotě blízké nule. Ta může silně prochladit žaludek a snížit celkovou tělesnou teplotu. Pro vědce je zatím záhadou, proč za těchto podmínek neuhynou.
  • Žaludek tučňáků je rozměrný a odborníci s úsměvem prohlašují, že to není zvíře, ale trávicí soustava s nohama dole a hlavou nahoře.
  • Hnízdní kolonie některých druhů čítají statisíce jedinců, a přesto každý z nich nalezne toho druhého z páru, či své mládě.
  • Každé mládě má svůj specifický hlas a pomocí něj je pak rodiče rozlišují.
  • Nemají mnoho nepřátel. Na souši a ledu prakticky nikoho, ve vodě pak některé druhy tuleňů a kosatky. Na mláďatech se přiživují velcí mořští ptáci.
  • Dožívají se průměrně dvaceti roků.

    Kde tučňáky najdeme

    Tučňáky lze nalézt jen na jižní polokoli. Nejsou však omezeni pouze na Antarktidu, jak si většina lidí myslí, některé druhy zasahují až k rovníku.
    Oblasti kolem Antarktidy patří totiž k nejbohatším a nejproduktivnějším mořím na zemi, a jistě proto se tyto úživné chladné vody staly nejen kolébkou tučňáků, ale i jiných mořských ptáků.
    I rozšíření tučňáků v teplých oblastech je podmíněno chladnými mořskými proudy vznikajícími v Antarktidě. Chladný Humboldtův proud ochlazuje jihozápadní část Jižní Ameriky, Benguelenův proud jižní Afriku, Západoaustralský proud Austrálii.

Rozdělení tučňáků

 

Náhledy fotografií ze složky Všechny druhy tučňáků

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář